Spirala miedziana, ciąża
Hej,

Jedno mnie zastanawia. Mam założona wkładkę miedziana. Co gdybym zaszła w ciążę i poroniła? Wkladka podczas poronienia wypada? 
W przypadku ciąży wiem, że najlepiej wyciągnąć wkładkę. A co w sytuacji gdy ktoś nie wie że jest w ciąży i poroni mając wkładkę?
Odpowiedz
Hej, niekoniecznie. Może się tak zdarzyć, ale nie musi, nie ma reguły. W Polsce ginekolodzy nawet w przypadku chęci kontynuacji ciąży nie lubią wyjmować wkładek żeby przypadkiem nie uszkodzić ciąży, a często właśnie wkładka wcale nie przeszkadza ciąży. Np do aborcji fajnie wkładkę wyjąć, ale ponieważ lekarze są niechętni to można i z wkładką zrobić aborcję farmakologiczną. Wkładka może wówczas wypaść też, ale może też zostać na miejscu. Warto tylko skontrolować później czy dobrze leży.
Odpowiedz
Ja zaszłam z wkładką,lekarz mi ją wyjął
Jeśli potrzebujesz informacji w czasie rzeczywistym dzwoń 22 29 22 597 - Infolinia Aborcji Bez Granic
Odpowiedz
Misia daj mi znać co z tymi wkładkami miedzianymi miałam w planach iub ballerine okrągła z koralikami miedzi
Odpowiedz
Ja miałam łącznie trzy wkładki zwykle miedziane.
Ostatnia zawiodła ok dwóch lat po założeniu. Musiała się przesunąć, nie czułam tego nawet.
Ogólnie u mnie wszystko było ok. Okres trwał dłużej ale nie był obfity. Bo u nie których dziewczyn jest po założeniu bardzo obfity. Nie łapałam również stanów zapalnych.
Jeśli potrzebujesz informacji w czasie rzeczywistym dzwoń 22 29 22 597 - Infolinia Aborcji Bez Granic
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości