Aborcja farmakologicza w 13tyg
Trzymam za Was kciuki, to nie jest takie straszne jak nam sie wydaje. Krawie mocniej ale nie ma horroru jak mialam w wyobraźni. Z wow pewnie mi dojdzie po niedzieli ale juz zbędny bedzie raczej.
Odpowiedz
Ok. Wow potwierdził mi, że wyślę tabletki. Od WhW czekam na maila z instrukcją jak mogę wykonać przelew. Mam nadzieję, że uda się wszystko załatwić jak najszybciej. Dam znać jak dotrą już któreś
Odpowiedz
(12-09-2026, 15:10)Margot93 napisał(a): Trzymam za Was kciuki, to nie jest takie straszne jak nam sie wydaje. Krawie mocniej ale nie ma horroru jak mialam w wyobraźni. Z wow pewnie mi dojdzie po niedzieli ale juz zbędny bedzie raczej.
To pewnie wszystko żależy od wielu czynników jak to wyglada, u jednej boli bardziej u drugiej mniej i z krwawieniem jest tak samo. Znalazłam jeszcze jedno pomocne źródło informacyjne w tym temacie i Panie które są pomocne. Więc tu pewnie odezwę się po wszystkim.
Odpowiedz
Oczywiście, ze roznie to przebiega i moze sie nawet nie udać. Ja mowie o swoim doświadczeniu, strach mial większe oczy niz moje oczekiwania.
Odpowiedz
No i mam chyba problem. Niestety leczę się na nadciśnienie przewlekłe. Przyjmuje leki Amlopin i Dopegyt w dosyć dużych dawkach i z tego co czytam na czacie gpt to bardzo źle. Najgorzej, że nie wiem czy jest możliwość w tym kraju skontaktowania się z zaufanym lekarzem, który mógłby coś doradzić. Nie mogę ot tak pójść do kogoś i powiedzieć co planuje. Ale jestem na siebie wściekła. Już czasem myślę, że w sumie wszystko jedno czy coś mi się stanie w trakcie czy nie. Naprawdę nie mam sił. Mogłam to zrobić wcześniej, wiem od 4 tyg. niestety łudziłam się, że jednak jest inaczej niż jest co mnie zgubiło. Nie wiem co robić
Odpowiedz
Co masz na myśli pisząc, że jest bardzo źle?
Odpowiedz
Miałam na myśli całą tę sytuację. Zastanawiam sie czy ktoś już był w podobnym położeniu
Odpowiedz
Czytałam, że Amlopil osłabia działanie Mife. Chciałabym przestać go brać najlepiej kilka dni przed akcja żeby się go pozbyć z organizmu i może zwiększyć dawkę Dopegytu. Nie mam pojęcia co z tym zrobić
Odpowiedz
Hej, to nie jets dobry pomysł, żeby odstawiać samodzielnie leki, skoro masz naprawdę duże nadciśnienie. Zresztą to co ja znalazłam na temat Twoich leków jest przeciwne do tego co napisałaś. Wklejam za Gemini:
​Amlopin (amlodipina) i Dopegyt (metyldopa) vs. Mifepriston:
​Mechanizm i efekt (Amlopin): Mifepriston jest hamowany i metabolizowany przez ten sam enzym wątrobowy (CYP3A4), co amlodipina. Łączne przyjęcie może nieznacznie podnieść stężenie obu leków we krwi.
​Główne ryzyko: Mifepriston sam w sobie, jak i sam proces aborcji (krwawienie, skurcze, nudności), mogą powodować spadek ciśnienia krwi, osłabienie i zawroty głowy. Przyjmowanie w tym samym czasie leków obniżających ciśnienie (Amlopin / Dopegyt) może to działanie potęgować.
​Skuteczność: Zastosowanie tych leków nie osłabia skuteczności aborcji farmakologicznej.
​Misoprostol:
​Nie wchodzi w istotne interakcje metaboliczne ani z amlodipiną, ani z metyldopą.
​Jak postępować w praktyce?
​Nie odstawiaj nagle leków na ciśnienie: Nagłe przerwanie przyjmowania Amlopinu lub Dopegytu może wywołać gwałtowny skok ciśnienia (tzw. efekt z odbicia).
​Uważaj na pozycję ciała: Po przyjęciu misoprostolu odpoczywaj w pozycji leżącej lub półleżącej. Gdy wstajesz z łóżka lub krzesła, rób to bardzo powoli, aby uniknąć nagłego spadku ciśnienia i osłabienia (hipotonii ortostatycznej).
​Pij dużo płynów: Zapobiegnie to odwodnieniu, które dodatkowo obniża ciśnienie.
​Obserwuj organizm: W razie wystąpienia silnych zawrotów głowy, mroczków przed oczami lub uczucia kołatania serca, natychmiast się połóż z nogami lekko uniesionymi do góry.
Odpowiedz
Ok. Jak będzie akcja to będę wnikliwie kontrolować ciśnienie i to co się dzieje wokół tego. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Dam znać jak przyjdą tabletki z wow lub whw. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu  :-)
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości