Escapelle a ciaza pozamaciczna
Cześć, zapytałam koleżankę, która się lepiej zna na tabletkach dzień po i napisała tak:

"Nie mam pojęcia co z tą osobą akurat - bo pozamaciczna oprócz tego że się zwyczajnie przecież zdarza, to ma szansę większe u palaczek, osób z zapaleniami jajowodów (często przeoczonymi), chlamydiami, z niediagnozowanymi endometriozami (powszechne wśród osób z pozamacicznymi które miałam). I to mogło przyczynić się do rozwoju tej ciąży u tej osoby. Jest też grupa z większym potencjałem na pozamaciczną - czyli osoby stosujące spiralę z hormonami - te wszystkie Mireny itp zawierają lewonorgestrel i producenci uczą na szkoleniu i piszą w ulotkach, że ciąże bardzo rzadkie przy tej metodzie antykoncepcji maja zdecydowanie większą szansę na rozwój poza macicą. Dlatego kocham zwykłe spirale miedziane. I nie mówię tu że lewo w Escapelle jest odpowiedzialne u tej osoby za pozamaciczna ale że istnieje powiązanie przyjmowania tej substancji w sposób stały z ciążą pozamaciczną. Generalnie bardzo nie lubię lewonorgestrelu, bo jest po prostu chujowy jako awaryjna, nie rozumiem dlaczego jest w sprzedaży to gunwo nieskuteczne w 9 przypadkach na 10, a stosowany w spiralach ma potwierdzony potencjał wzrostu przypadków pozamacicznej wśród uzytkowujacych."
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Escapelle a ciaza pozamaciczna - przez Karolinaszek - 02-08-2024, 13:45
RE: Escapelle a ciaza pozamaciczna - przez o_lisek - 03-08-2024, 11:03
RE: Escapelle a ciaza pozamaciczna - przez o_lisek - 06-08-2024, 14:59
RE: Escapelle a ciaza pozamaciczna - przez Matka - 09-08-2024, 17:45
RE: Escapelle a ciaza pozamaciczna - przez isafgirl - 12-08-2024, 21:05

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości