WHW między 12 a 14 instrukcja
Hejka. Mam pytanie odnośnie instrukcji zażycia leków... Po zażyciu miferiatone kolej na misoprostol. Lepiej zażyć po 24 czy 48h? Jaki to ma wpływ?
Odpowiedz
Protokół WHO wskazuje, że do 12 tyg odczekuje się 24 h . Po 12 tyg tc 36 h.
Odpowiedz
(20-08-2025, 23:39)Supernova napisał(a): Protokół WHO wskazuje, że do 12 tyg odczekuje się 24 h . Po 12 tyg tc 36 h.
 W instrukcji od whw napisali od 24-48h a właśnie gdzieś czytałam że do 36h 
Z tad moje pytanie. I jaki to wpływ? Lepiej później? Bardziej się wchłonie ten pierwszy lek?
Odpowiedz
A jest tu może na forum ktoś kto już miał abo w 12/13 tygodniu ciąży?
Odpowiedz
Po 12 tyg należy odczekać 36 h po wzięciu mifepristonu do wzięcia misoprostolu. Tak, chodzi o wydłużenie działania mifepristonu po 12 tc.
Odpowiedz
Hej, w wyższych ciążach wydłużamy przerwę między mife a miso, ponieważ mifepriston potrzebuje tego czasu, aby osiągnąć maksimum swojego działania w organizmie. Mifepriston blokuje działanie progesteronu, hormonu podtrzymującego ciążę, co umożliwia skuteczniejsze działanie misoprostolu.
Jeśli jesteś w ciąży 12tc+ to robisz przerwę minimum 36h.
Osoby po aborcjach zwykle opuszczają forum.
Odpowiedz
Po pierwszej dawce miso coś już poczuje? Czy to wszystko indywidualna sprawa?
Odpowiedz
Trudno przewidzieć. Możliwe że po pierwszej porcji 4 miso poronisz. A możliwe że dopiero po 6 czy 8.
Odpowiedz
W czasie okresu i podczas pierwszego porodu miałam bóle krzyżowe. Takiego bólu mam się spodziewać?
Odpowiedz
Aborcja w 12-14 tygodniu jest znacznie bliższa miesiączce niz porodowi, bo płód ma wciąż ponizej 10 cm. Bolesność jest zwykle zbliżona do mocnych okresów. Przygotuj leki przeciwbólowe. Nie wolno rozkurczowych.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości