Ciąża bliźniacza
9 tydzień ciąży to wciąż super wczesna ciąża. Zarodki mają po jakieś 3 cm. Za tydzień będą mieć po 4 cm, za 2 tygodnie po 5 cm. Jeśli chcesz je złapać do szpitala i z powodu pogrzebu to możesz. Ale nie musisz. Możesz zapłakana powiedzieć, że miałaś parcie na siku, kupę, brzuch Cię bolał, nie wiedziałaś co się wyprawia i poleciały do muszli. Nie musisz mieć dowodu rzeczowego nawet jeśli pojedziesz do szpitala. Szpital też nie jest obowiązkowy. Wiele osób po poronieniu nie jedzie do szpitala, bo generalnie nie ma po co. Masz czas zastanowić się nad tym co czujesz, że będzie dla Ciebie najlepsze.
Odpowiedz
(02-09-2026, 22:24)o_lisek napisał(a): 9 tydzień ciąży to wciąż super wczesna ciąża. Zarodki mają po jakieś 3 cm. Za tydzień będą mieć po 4 cm, za 2 tygodnie po 5 cm. Jeśli chcesz je złapać do szpitala i z powodu pogrzebu to możesz. Ale nie musisz. Możesz zapłakana powiedzieć, że miałaś parcie na siku, kupę, brzuch Cię bolał, nie wiedziałaś co się wyprawia i poleciały do muszli. Nie musisz mieć dowodu rzeczowego nawet jeśli pojedziesz do szpitala. Szpital też nie jest obowiązkowy. Wiele osób po poronieniu nie jedzie do szpitala, bo generalnie nie ma po co. Masz czas zastanowić się nad tym co czujesz, że będzie dla Ciebie najlepsze.
Mój mąż wie, że nie chce ciąży ...jeśli nie pojadę na szpital , żeby mieć to udokumentowane, to oskarzy mnie o aborcję, że zrobiłam
Odpowiedz
(02-09-2026, 22:24)o_lisek napisał(a): 9 tydzień ciąży to wciąż super wczesna ciąża. Zarodki mają po jakieś 3 cm. Za tydzień będą mieć po 4 cm, za 2 tygodnie po 5 cm. Jeśli chcesz je złapać do szpitala i z powodu pogrzebu to możesz. Ale nie musisz. Możesz zapłakana powiedzieć, że miałaś parcie na siku, kupę, brzuch Cię bolał, nie wiedziałaś co się wyprawia i poleciały do muszli. Nie musisz mieć dowodu rzeczowego nawet jeśli pojedziesz do szpitala. Szpital też nie jest obowiązkowy. Wiele osób po poronieniu nie jedzie do szpitala, bo generalnie nie ma po co. Masz czas zastanowić się nad tym co czujesz, że będzie dla Ciebie najlepsze.
Powiedz mi proszę, czy to może oznaczać, że ciąża obumarła? Od kilku dni nie mam już nabrzmiałych piersi i mdłości, ale za to mam zawroty głowy i jest mi cały czas słabo
Odpowiedz
Cześć, jest taka szansa. Poczekaj na razie, jeśli ciąża przestała się rozwijać, to za kikka do kilkunastu dni powinno pojawić się krwawienie. Ja bym nie leciała do lekarza/ szpitala teraz, bo Cię raczej wymęczą procedurą niż przyspieszą, ale jak uważasz.
Odpowiedz
(03-09-2026, 09:46)o_lisek napisał(a): Cześć, jest taka szansa. Poczekaj na razie, jeśli ciąża przestała się rozwijać, to za kikka do kilkunastu dni powinno pojawić się krwawienie. Ja bym nie leciała do lekarza/ szpitala teraz, bo Cię raczej wymęczą procedurą niż przyspieszą, ale jak uważasz.
Dziękuję, nie no na razie do szpitala się nie wybieram, czekam również na tabletki...
Odpowiedz
Tez czekam, wczoraj wieczorem mialam duzy kryzys bo chce to za soba juz miec..
Odpowiedz
Paula, to obserwujemy. Dawaj znać. Może zanim przyjdą tabletki to już będzie po wszystkim, a może nie i będzie miało sens wziąć je. Możesz rozważyć zrobienie badania beta hcg dwa razy w odstępie typu kilka dni, bo jeśli beta nie rośnie to będziesz miała info, czy faktycznie ciąża przestała się rozwijać.
Odpowiedz
(03-09-2026, 10:00)o_lisek napisał(a): Paula, to obserwujemy. Dawaj znać. Może zanim przyjdą tabletki to już będzie po wszystkim, a może nie i będzie miało sens wziąć je. Możesz rozważyć zrobienie badania beta hcg dwa razy w odstępie typu kilka dni, bo jeśli beta nie rośnie to będziesz miała info, czy faktycznie ciąża przestała się rozwijać.
Będę dawała znać. Bez Was bym już dawno zwariowała. Może to dziwne , ale dzisiaj udało mi się założyć spodnie, które tydzień temu ledwo co zapinałam, ale nie wiem, może już moja głowa wariuje od tego wszystkiego
Odpowiedz
Nie zwariowałaś :) bardzo możliwe, że już po ciąży. Mniej więcej co czwarta ciąża jest roniona naturalnie w pierwszym trymestrze.
Odpowiedz
(03-09-2026, 10:41)o_lisek napisał(a): Nie zwariowałaś :) bardzo możliwe, że już po ciąży. Mniej więcej co czwarta ciąża jest roniona naturalnie w pierwszym trymestrze.
To też ciąża bliźniacza, to większe prawdopodobieństwo na stratę.
A jakie są objawy jeśli jedno obumarło a drugie żyje?
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości