Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Dzisiaj, 05:39
Cześć,
Jestem w 8-9 t.c. I czekam na tabletki. Od dwóch dni krwawię- na początku była to brązowa wydzielina, z rosnącym natężeniem krwi oraz bólami chwilowymi podbrzusza wraz z spięciami w tym miejscu. Dzisiaj w nocy, gdy ból był większy i krwawienie również, czerwone wraz ze skrzepami. Wszystko wskazuje na poronienie samoistne, prawda? Mam pytanie- w jaki sposób najlepiej sprawdzić czy do poronienia doszło… I czy jeśli to tak wygląda to powinnam wziąć tabletki, które będą u mnie za kilka dni?
Liczba postów: 21,464
Liczba wątków: 8
Reputacja:
338
Cześć, nie każde krwawienie w ciąży to poronienie. W 8-9 tc wyraźnie czuć wypadanie zarodka i zalążka łożyska. Tak że jeśli dotychczas leciała krew i skrzepy, ale nie miałaś przynajmniej 1 momentu, że z macicy coś leci na skurczu z impetem, to raczej do wydalenia ciąży nie doszło. Oczywiście mogłaś też nie zwrócić uwagi, albo ciąża była mniejsza niż wynika z liczenia tygodni, ale bez badań tego nie wiemy.
A jak jest teraz?
Rzeczywiście zanim zdecydujesz się wziąć leki, na które czekasz, to warto upewnić się jaki jest status ciąży. W tym celu możesz albo pójść na usg, albo na badanie beta hcg do prywatnego laboratorium i wykonać badanie dwa razy w odstępie przynajmniej jednodniowym, a najlepiej kilkudniowym skoro krwawisz.. Koszt jednego badania to 30-50 zł. Jeśli beta hcg będzie spadać, to znaczy że poroniłaś, jeśli nie to znaczy że ciąża trwa. Wrzuć tu wyniki jeśli zdecydujesz się na betę a nie usg.
Reputacja:
0
Dzięki za odpowiedź! Był jeden taki moment- jeden dużo silniejszy skurcz typowo w podbrzuszu i wyleciało coś więcej (ciężko ocenić czy zarodek, ale poczułam jakby coś wyszło razem z krwią) akurat siedziałam na toalecie, bo towarzyszyła temu biegunka. Po tym ból podbrzusza odpuszczał, aktualnie brzuch nienapięty, nie boli, ale krew leci jakbym miała okres
Reputacja:
0
Czasami nawet więcej tej krwi niż okres
Reputacja:
0
Dzieki wielkie za pomoc! Tak zrobie i wtedy bede 100% pewna ☺️