Kobiety w Sieci
Błagam o pomoc - Wersja do druku

+- Kobiety w Sieci (https://www.maszwybor.net)
+-- Dział: ABORCJA! bieżące alerty i informacje (https://www.maszwybor.net/forumdisplay.php?fid=114)
+--- Dział: Informacje must have. (https://www.maszwybor.net/forumdisplay.php?fid=121)
+--- Wątek: Błagam o pomoc (/showthread.php?tid=9949)

Strony: 1 2 3

Błagam o pomoc - Żabcia2102 - 27-04-2026

Cześć dziewczyny. 10 dni temu miałam akcje. Był to około 5-6 tydzień. Byłam na USG po tygodniu lekarz niby powiedział że zarodka nie ma. W sobotę 24.04 byłam na becie 3552 a dzis 27.04 beta wzrosła do 4549 :( nie wiem co robić. Pomóżcie mi, doradźcie mi coś. Jestem strzępkiem nerwów :(

RE: Błagam o pomoc - o_lisek - 27-04-2026

Hej, przyczyn może być kilka, od niestrannie wykonanego usg, po ciążę bliźniaczą niewykrytą, czy potencjalnie nawet ciążę pozamaciczną. Różne przypadki chodzą po ludziach. A usg nie jest badaniem obiektywnym, wszystko zależy od jakości aparatu oraz oka lekarza. Beta jest niska jak na 2 tygodnie po abo. Najlepiej by było żebyś poszła na usg.

RE: Błagam o pomoc - Żabcia2102 - 27-04-2026

(27-04-2026, 21:16)o_lisek napisał(a): Hej, przyczyn może być kilka, od niestrannie wykonanego usg, po ciążę bliźniaczą niewykrytą, czy potencjalnie nawet ciążę pozamaciczną. Różne przypadki chodzą po ludziach. A usg nie jest badaniem obiektywnym, wszystko zależy od jakości aparatu oraz oka lekarza. Beta jest niska jak na 2 tygodnie po abo. Najlepiej by było żebyś poszła na usg.
Jadę jutro. Wysłałam lekarzowi wyniki bety. Chciał żebym jechała na sor. Ale ja powiedziałam że nie pojadę… że chce wizytę w gabinecie. Powiedział że ok, ale żebym nie wykluczała tego że może chcieć mnie położyć do szpitala.

Spoko, ale bez paniki. Niech wykona usg, poproś koniecznie o wydruk i opis. Cokolwiek nie wyjdzie na tym badaniu to jeśli da Ci skierowanie do szpitala - grzecznie weź i tyle. Nie ma obowiązku korzystać ze skierowań i iść do szpitala. To nie jest obowiązkowe :) szpital to też nie więzienie, nie trzeba się na nic zgadzać.
Na razie sprawdźmy co się wydarzyło.
Moim zdaniem najbardziej prawdopodobne jest, że ciąża była tak wczesna, że lekarz jej nie zauważył na usg. Plus pytanie czy ciąża jest w ogóle w macicy, czy może jednak w jajowodzie. Daj znać jutro buziak
I postaraj się nie zamartwiać. Nie ma ciąży z żelaza. Jeśli się okaże że nadal jesteś w ciąży to organizacja wyśle Ci leki ponownie bez płacenia za nie.

RE: Błagam o pomoc - Żabcia2102 - 27-04-2026

(27-04-2026, 22:10)o_lisek napisał(a): Spoko, ale bez paniki. Niech wykona usg, poproś koniecznie o wydruk i opis. Cokolwiek nie wyjdzie na tym badaniu to jeśli da Ci skierowanie do szpitala - grzecznie weź i tyle. Nie ma obowiązku korzystać ze skierowań i iść do szpitala. To nie jest obowiązkowe :) szpital to też nie więzienie, nie trzeba się na nic zgadzać.
Na razie sprawdźmy co się wydarzyło.
Moim zdaniem najbardziej prawdopodobne jest, że ciąża była tak wczesna, że lekarz jej nie zauważył na usg. Plus pytanie czy ciąża jest w ogóle w macicy, czy może jednak w jajowodzie. Daj znać jutro buziak
I postaraj się nie zamartwiać. Nie ma ciąży z żelaza. Jeśli się okaże że nadal jesteś w ciąży to organizacja wyśle Ci leki ponownie bez płacenia za nie.
Ja już nie daję rady beczy chce się pozbyć problemu… jutro o 21 mam wizytę. Odezwę się pewnie koło 22. 
Na ostatniej wizycie szukał w jajowodach… powiedział że czysto. Powiedział też że nie ma zarodka… ja się tak bardzo boję… zamawiałam z wow… szybko przyszły ale w woreczku takim zgrzewanym… nie w opakowaniu oryginalnym… szło to z Francji… wysłali mi też receptę na podstawie której dostałam przesyłkę. Jestem w takim dołku psychicznym, że szukam już teorii spiskowych… że specjalnie lekarz mi nic nie powiedział, że leki które zamówiłam wcale nie były mogę i miso… to jest jakiś dramat

To gdzie Ty idziesz że masz wizytę o 21?

Jak napisałam, w tak wczesnej ciąży możliwe jest przeoczenie zarodka, serio. A czy Cię oszukał to nie wiem, ale nie ma to znaczenia.

RE: Błagam o pomoc - Żabcia2102 - 28-04-2026

Skierowanie do szpitala… podejrzenie ciąży pozamacicznej… ogólnie rzecz biorąc słabo to wszystko wygląda…

RE: Błagam o pomoc - o_lisek - 28-04-2026

Ech, przykro mi :(

RE: Błagam o pomoc - Żabcia2102 - 29-04-2026

(28-04-2026, 23:30)o_lisek napisał(a): Ech, przykro mi :(
W macicy nie ma zarodka. USG miałam chyba 15 min. Myślałam że nie wytrzymam. Boję się iść do tego szpitala… lekarz nie chciał słuchać o lekach. Powiedział że to już bylo… mamy skupić się tu i teraz, żeby doprowadzić wszystko do porządku. Jestem jeszcze w pracy… zastanawiam się nad tym szpitalem… w wyniku USG jest napisane że brak zarodka-ciąży w jamie macicy.

RE: Błagam o pomoc - o_lisek - 29-04-2026

Rozumiem. Wiesz, w takiej sytuacji nie ma się co spieszyć ze szpitalem, bo przecież ciąża się nagle nie objawi tylko dlatego, że będziesz w szpitalu. Tak czy siak lepiej poczekać kilka dni, np do po majówce, bo przecież w majówkę nikt się Tobą nie zajmie. Im bardziej ciąża będzie rosła tym większa szansa, że ktoś ją w końcu zauważy. Jeśli faktycznie jest poza macicą to przecież muszą ją najpierw znaleźć, nie będą Cię kroić na pałę (a przynajmniej taką mam nadzieję).
Spisz jeszcze raz kiedy miałaś ostatnią miesiączkę, kiedy akcję, kiedy betę badałaś. Ja sobie zaraz jeszcze raz sczytam wszystko co pisałaś do tej pory.
Bo z istotnych kwestii to mifepriston może zatrzymać rozwój ciąży pozamacicznej, ale nie musi, więc możliwe, że zahamował jej rozwój na te kilka dni, dlatego wszystko wygląda dziwnie.
Myślę, że warto zrobić kolejną betę jutro czypo weekendzie, żeby się upewnić czy ciąża rośnie.
Najgorsze co Cię spotka to zabieg laparoskopowy usunięcia jajowodu. Ale równie dobrze może to wciąż fałszywy alarm. Dawaj znać.